• Mireia Masip - Psicòloga i Psicoterapeuta

Viure amb Valors


Avui us recomano la pel·lícula “Into the Wild” (traduït al castellà com “Hacia rutas salvajes”), no perquè us l’hagueu d’agafar al peu de la lletra i marxeu a viure a la muntanya enmig de la natura, poc aplicable a la vida quotidiana de la majoria de nosaltres, sinó perquè n’extragueu el que sí que podem dur a la pràctica en el nostre dia a dia, i que no representa un trencament sinó una coherència: Viure amb Valors.

Els Valors són aquelles creences, aquelles maneres de ser, de reaccionar, de sentir, D’ESCOLLIR, que ens fan únics, QUE ENS FAN SENTIR QUE SOM NOSALTRES, que aporten coherència narrativa a la nostra història i que ens ajuden a donar sentit i continuïtat a les decisions que prenem.

Els Valors poden venir del que ens han ensenyat, del que nosaltres hem après per nosaltres mateixos, del que hem vist que no volem ser, o de decisions que hem pres en un moment donat.

Sovint, quan hi ha un moment de crisi vital, el que cal és fer una revisió (o un descobriment o aclariment) dels Valors de la persona, ja ells són la nostra guia en el camí de la vida, ens fan sentir que som nosaltres qui prenem les nostres decisions i ens diuen el perquè. Fan decantar la balança. En moments de sentir-se perdut, són com la llum d’un far enmig de la foscor de la nit, ens indiquen el camí que volem seguir, tot i no saber on arribarem, sabem que anem en bona direcció si seguim els nostres Valors.

Aquesta pel·lícula ens parla de trencar amb tot per seguir els propis Valors, allò que creiem que és important i que volem a la nostra vida. De ser valents i acceptar el que volem que sigui la nostra vida, encara que això suposi trencar amb algunes (a la pel·lícula es mostra a l’extrem) de les coses a les que ens aferràvem abans com a certes.

Com trobar els meus Valors si no els conec?

És fàcil que si no tenim clars els nostres Valors ens veiem més empesos a seguir el que ens marca la “societat” que el que camí que volem nosaltres, ja que no el tenim clar. Aquest anar a “la deriva” ens duu malestar, sensació de poc control, ansietat i frustració, ja que sentim que no hi ha una coherència en les nostres decisions. El camí que seguim per arribar allà on volem serà més planer i més agradable si som valents i ens guiem pels propis valors.

Per trobar els nostres Valors, allunya’t i agafa distància (metafòricament o no) d’allò que coneixes, busca dins de tu mateix, fes una revisió del que vols que hi hagi a la teva vida i del que no, de què t’agrada i amb què et sents més tu mateix. Revisa quines decisions importants has pres a la teva vida i el perquè d’elles i no unes altres. Quin és el nexe comú de les teves accions, què valores més en els altres i en tu mateix.

Un bon exercici per a trobar o clarificar els propis Valors és començar a practicar Mindfulness (trobareu més informació al post del blog sobre aquesta disciplina), ja que ens ajudarà a agafar distància personal amb allò que ens passa i els pensaments que tenim sobre la nostra pròpia experiència, fent que no ens identifiquem amb ells i poguem acceptar la realitat, la nostra forma de reaccionar, els nostres sentiments i les nostres emocions tal i com són, i no com "haurien" o com "voldríem" que fossin.

Us deixo un vídeo de la pel·lícula amb la lletra a sota, i pels que l’heu vist, i també pels que no, us recordo la reflexió final del protagonista, després de viure en soledat enmig de la natura durant l’última part de la seva vida:

“La felicitat només és real quan es comparteix.”

LLETRA:

"It's a mystery to me (És un misteri per mi) We have a greed with which we have agreed (tenim una gran cobdícia i hi estem d'acord) And you think you have to want more than you need (i creus que has de voler més del que necessites) Until you have it all, you won't be free (fins que no ho tinguis tot, no seràs lliure) Society, you're a crazy breed (Societat, ets una espècie boja) I hope you're not lonely without me (Espero que no et sentis sola sense mi) When you want more than you have, you think you need (Quan tu vols més del que tens, creus que ho necessites) And when you think more than you want, your thoughts begin to bleed (i quan tu creus més del que vols, els teus pensaments sangren) I think I need to find a bigger place (crec que necessito trobar un lloc més gran) Cause when you have more than you think, you need more space (perquè quan tens més del que penses, necessites més espai) Society, you're a crazy breed (Societat, ets una espècie boja) I hope you're not lonely without me (Espero que no et sentis sola sense mi) Society, crazy indeed (Societat, totalment boja) Hope you're not lonely without me (Espero que no et sentis sola sense mi) There's those thinking more or less, less is more (Hi ha els que pensen que, més o menys, menys és més) But if less is more, how you keepin score? (però si menys és més, com duus el compte?) Means for every point you make your level drops (perquè amb cada punt que guanyes el nivell baixa) Kinda like you're startin' from the top (com si comencessis des de dalt de tot) And you can't do that (i tu no pots fer això) Society, you're a crazy breed (Societat, ets una espècie boja) I hope you're not lonely without me (Espero que no et sentis sola sense mi) Society, crazy indeed (Societat, totalment boja) I hope you're not lonely without me (Espero que no et sentis sola sense mi) Society, have mercy on me (Societat, tingues pietat de mi) I hope you're not angry if I disagree (Espero que no t'enfadis si jo discrepo) Society, you're crazy indeed (Societat, ets una espècie boja) I hope you're not lonely without me"(Espero que no et sentis sola sense mi)

#autonomia #valors #valores #canvi #mindfulness

​© 2014 creat per Mireia Masip Viñas Psicòloga Col. 18766 COPC

Tots els drets reservats