• Mireia Masip - Psicòloga i Psicoterapeuta

Cuidar-me emocionalment durant el Nadal

Updated: May 16


La imatge del Nadal que ens arriba dels medis de comunicació, i que tenen moltes persones d'aquesta època que aviat ens arribarà, és que és època d'alegria, esperança, bon humor i amor per compartir amb els seus éssers estimats. Tot i que per moltes persones sigui així, i que estiguin frisant durant tot l'any per treure de l'armari l'arbre i guarnir-lo, o anar a la Fira de Santa Llúcia a comprar-lo, o tinguin pensat anar a Agramunt a comprar els Torrons, per altres persones és una època en la que anticipen que ho passaran malament, sigui per dificultats econòmiques, conflictes familiars que en aquesta època es fan més patents o perquè no es creu que l'amor i l'amistat s'hagin de gaudir més especialment en una època de l'any concreta.

Tant l'amor incondicional pel Nadal com la indiferència cap a aquestes dates és respectable, però si el fet que arribi aquesta època ens fa sentir malament o és motiu de patiment per algun dels motius abans esmentats o per altres, caldrà buscar la forma de gestionar aquestes festes de la millor manera possible, i és en aquest sentit que volia compartir uns quants consells que, un o altre, potser poden ser útils en aquestes situacions.

1. És Nadal, acceptem-ho

Els medis de comunicació, que són l'altaveu de les grans empreses de productes de consum, les quals tenen en aquesta època el major volum de vendes de l'any, estan frisant perquè arribi el Nadal i et puguin dirigir al Centre Comercial més proper a comprar tant com puguis. Això és així, ens agradi o no. Enfadar-nos-hi, indignar-nos i sentir-nos malament per estar dins d'una societat tant fortament consumista no ens farà més feliços. Podem treballar per lluitar-hi, sí, però no des del sentir-nos malament i volent-nos aïllar. Busquem alternatives i construïm la nostra pròpia manera d'encarar i viure aquesta època, no cal acceptar per obligació la que ens vénen perquè llavors ens sentirem que ens la imposen i que si no la "compro" tal i com és o no hi puc participar, i això no té perquè ser així.

2. Redescobreix l'art de regalar coses no comprades

Els nens no poden comprar objectes, ja que no disposen de diners. Però oi que quan ens regalen alguna cosa que han fet ells ens fa tanta o més il·lusió? No dic que regalem als demés un dibuix fet per nosaltres (entenem que no farà la mateixa gràcia sobretot si un no és precisament un Van Gogh), però estic segura que podem trobar la manera de regalar allò que no podem pagar amb diners, però que és més que valuós, el nostre temps, sobretot quan del que parlem de la no possibilitat de comprar joguines materials en dates com aquestes, en les que els nens difícilment entenen això que en diem crisi. Redescobrir els regals que no són materials, buscant activitats conjuntes a fer que siguin gratuïtes o molt econòmiques (com un cap de setmana de càmping al bosc, una sortida a la muntanya o a la platja amb els pares, o fer aquella activitat que li agrada tant en companyia dels pares) i en la que puguin participar els nens, és una bona opció per ensenyar als nens que el consumisme no ha de ser la base de la nostra vida i que el temps i el compartir també té un valor. Fins i tot podem crear regals fets per nosaltres amb els nens per donar als avis, oncles... No ens enfonsem per no poder regalar totes les joguines que els nens voldrien, aprofitem-ho per ensenyar valors als nostres fills i construirem una societat millor.

3. Els conflictes familiars (o aquell cunyat amb el que no puc estar)

El Nadal és l'època en que ens vénen que la família torna a casa, els conflictes es resolen sense cap dificultat (perquè és Nadal), i tothom ha de ser feliç amb tothom quasi per obligació. El que passa amb aquesta imatge és que quan ens toca reunir-nos amb tota la colla, i hi és present aquella persona amb la que puc tenir un conflicte, ens sentim incòmodes per voler mantenir el "bon rollo" que se suposa que hi ha d'haver sobre totes les coses. El fet és que perquè sigui Nadal no se soluciona cap conflicte "màgicament", ni cal ser el més fals somrient i rient les gràcies a qui després criticarem amb força al cotxe a la tornada i ens sentirem malament, però podem aprofitar-ho (si volem) per solucionar de veritat aquella discussió que va quedar a mitges o aquell malentès que ens va distanciar. Però no per obligació, sinó perquè a la vida tenir coses a mitges ens fa sentir ansiosos, i els assumptes relacionals no són una excepció. Si hi tens interès, aprofita algun moment per parlar amb aquesta persona i aclarir temes, i si no, no t'ho prenguis a la valenta i procura gaudir de la trobada familiar amb els que et sents més a gust, sense voler forçar el que ens fa sentir incòmodes o solucionar-ho únicament perquè és Nadal.

4. Com repartir els dies de festes amb les famílies (o com tenir en compte que mai plou a gust de tots)

Un dels temes que cal afrontar cada any des que es comença a tenir una parella estable és la conversa inevitable sobre com repartim aquest any els dinars i sopars dels dies de festa de Nadal entre les famílies. Que si la meva família només fa el dinar de Nadal, que si la teva viu lluny i no arribarem a St. Esteve a la meva... i si hi sumem les famílies de referència de cada un (avis i oncles) la cosa es complica de veritat.

El meu consell: sigueu conscients que, ho repartiu com ho repartiu, serà molt difícil que la vostra decisió sigui de bon grat a tothom. És possible que una part de la família pensi que beneficieu més a l'altre, i fins i tot es poden sentir ofesos. Tranquils, és normal, no us hi enfadeu, penseu que si se senten així és perquè sou importants per ells i els hi sap greu no compartir el moment amb vosaltres. Sigueu comprensius i assertius, expliqueu els motius de la repartició sense haver de donar mil explicacions, només perquè us puguin comprendre i no sentin desplaçats, però sense donar peu a que us diguin com heu de fer les coses, és una decisió vostra i personal, sigueu empàtics però deixeu clar que la decisió és vostra i no us voleu sentir pressionats. Això sí, si podeu anar canviant d'any a any per ser més equitatius, millor.

Podríem dedicar més punts a aquest tema, però de moment ho deixarem aquí, simplement recordar que el Nadal és una bona època per servir d'excusa per practicar la nostra assertivitat amb els altres. Recordeu que ser assertiu significa ser clar i ferm en poder expressar les pròpies opinions, emocions i sentiments, però parlant des del jo, respectant l'altre i sense ser ni agressiu ni feridor.

Us desitjo que passeu molt Bones Festes !

#nadal #navidad #asertividad #bienestar #família #límites #autonomia #patiment #sufrimiento #valors #benestar #canvi

​© 2014 creat per Mireia Masip Viñas Psicòloga Col. 18766 COPC

Tots els drets reservats