• Mireia Masip - Psicòloga i Psicoterapeuta

Mindfulness: Trenca un hàbit:


Els hàbits, costums, rutines.. ens fan posar el pilot automàtic a la nostra vida i ens fan desconnectar del present. Tot i que ens són útils en algunes ocasions, i fins tot imprescindibles en d'altres, poden acabar sent causa de malestar intens en determinades ocasions si no es poden complir (sense a vegades ser conscients que aquest malestar ve d'aquí), ens fan tornar rígids. Mantenir unes rutines molt establertes, inflexibles, crea una camins molt marcats al cervell, unes rutes d'activació determinades, que cada cop són més fàcilment activables perquè estan més definides.

Al crear noves formes d'actuar, encara que siguin petites, estem formant noves connexions neuronals i noves rutes que ens faran guanyar flexibilitat que podrem aplicar en molts àmbits de la nostra vida, fent desaparèixer o reduint molt aquest malestar que prové d'aquestes rutines que fem sense adonar-nos i que si es trenquen ens fan sentir malament sense saber a vegades d'on prové aquesta sensació. De la mateixa manera, guanyarem complexitat cognitiva, ja que està demostrat que fer coses diferents, de manera diferent, creant alternatives, ens augmenta la complexitat de les connexions neuronals, i això ens ajudarà en altres facetes de la nostra vida!

Per practicar Mindfulness (atenció plena) és fonamental estar present, viure present i en el present. Per aconseguir-ho, un dels passos fonamentals és desvincular-se del pilot automàtic, que ens duu com ninots per la vida sense adonar-nos del que realment fem, mentre vivim en un món de pensaments sobre el passat o preocupacions sobre el futur.

Com començar a practicar Mindfulness trencant un hàbit?

Canvia algunes coses de forma conscient i deliberada. Trenca amb un hàbit que tinguis instaurat, encara que sigui petit. De fet, comença pel més petit. Uns exemples: al tren, enlloc de buscar sempre el mateix seient (de cara i al costat de la finestra) seu a qualsevol altre lloc; canvia l'itinerari per on tornes a casa; fes el llit de forma diferent, vés a buscar el pa per un altre camí...

És possible que al principi et costi, ja que el cervell instaura circuits segons les vegades que els fem servir, i fins i tot que no li vegis la utilitat, però has de pensar que no intentem buscar la solució més òptima, sinó guanyar flexibilitat i ser capaç de viure experiències en diferents alternatives, i sortir així (almenys de forma momentània) del pilot automàtic que ens dirigeix, i recuperar sensacions i perspectives que potser fa temps que no teníem. I sobretot, guanyar flexibilitat a la nostra vida, i evitar el malestar que sentim quan no podem complir amb aquell hàbit que tenim tant instaurat que no sabem ni d'on ve! Reinventa cada acció automàtica i fes de la teva vida una creació permanent amb l'ajuda del Mindfulness i l'Atenció Plena.

#mindfulness #bienestar #benestar

​© 2014 creat per Mireia Masip Viñas Psicòloga Col. 18766 COPC

Tots els drets reservats