• Mireia Masip - Psicòloga i Psicoterapeuta

Les persones altament sensibles (PAS): descobrir els teus dons encara que et semblin inconvenients


L’alta sensibilitat és una característica present en un 15-30% de la població i que consisteix, en base, a tenir un sistema nerviós més fi, més desenvolupat que la majoria de les persones. Això comporta que la persona P.A.S (Persona altament sensible) rep relativament molta més informació sensorial alhora que algú amb una sensibilitat mitjana.


La investigació recent de la psicòloga Americana Elaine Aron ha posat en evidència 4 factors que han d’estar presents en una persona altament sensible per ser considerada com a tal. A continuació descric aquests factors, i sota de cada un les conseqüències que poden provocar per la persona:


1. Profunditat de processament (Depth of Processing): reflexionar de forma profunda sobre la informació rebuda, buscant molts fronts sobre els quals tenir en compte la informació.


  • Què pot provocar: Pensaments intrusius i rumiatius (que arriben de forma automàtica i als que hi donem moltes voltes), dificultat per estar al present perquè divaga molt sobre el passat i/o el futur, comparar contínuament el present amb un ideal, indecisió o bloqueig a l’actuar per excessives comparacions.

2. Gran emocionalitat i empatia (Emotional Reactivity and Empathy): manifesta una gran intensitat emocional en cada una de les emocions que pot sentir. Les persones PAS tenen major capacitat d’empatia cap als demés i presenten més activitat a les zones cerebrals on s’ubiquen les neurones mirall (aquelles que ens ajuden a saber com està l’altre i empatitzar).


  • Què pot provocar: Aquesta intensitat amb la que es manifesten i es perceben les emocions pot ser rebut per la persona PAS com que viu sovint en una muntanya russa emocional on se sent atrapat per l’emoció, que es viu amb molta profunditat i amb poca sensació de control.

3. Sensibilitat cap a les subtileses (Sensing the subtle): És la capacitat per percebre les subtileses a través dels sentits como l’olfacte, el gust, les textures i fins i tot en el pla visual i de processament, que fa que acostumin a adonar-se de petits detalls que les persones amb sensibilitat mitjana passen per alt.


  • Què pot provocar: tendència a interpretar qualsevol petit canvi entre el que està passant i l’expectativa com a negatiu: si em fa una cara que no espero, l’interpreto com un detall rellevant i li dono una interpretació quan en realitat potser no caldria. També pot donar lloc a perfeccionisme, on la persona no sigui capaç de valorar objectivament la importància de cada petit detall, que li sembla que és altament rellevant.

4. Sobre estimulació o saturació (Overstimulation): els anteriors factors poden provocar que davant d’una situació en la que els estímuls que els hi arribin siguin excessius, sumats al processament profund que fan d’ells, desencadenin saturació i sobreestimulació, generant fins i tot ansietat o angoixa, i necessitat de marxar de la situació.


  • Què pot provocar: Incomoditat i per tant fins i tot evitació de situacions on hi pot haver sobrestimulació sensorial, com discoteques, multituds, espais públics, transports, reunions amb molta gent, etc. També pot generar ansietat i/o angoixa en aquestes situacions, que si no se saben gestionar poden donar lloc a un trastorn d’ansietat.

Treballar correctament el tret de personalitat és fonamental


Com que l’Alta sensibilitat es tracta d’un tret de personalitat, i en absolut d’un transtorn o d’un factor patològic, no es pot parlar ni de cura ni de tractament. El que treballem a teràpia és que la persona que pot sentir-se identificada amb aquestes característiques pugui reconèixer aquest tret de personalitat en ella mateixa i en les seves reaccions a les situacions quotidianes, i que aquesta identificació l’ajudi a permetre’s donar-se allò que necessita enlloc de sentir-se “rara”, “estranya” o que és diferent als demés. Alhora, treballem per a contrarrestar els efectes que la fan sentir malament i que poden provenir d’aquestes característiques.


Apreciar la part positiva del tret PAS


Finalment, també procurem treballar amb la persona per tal que apreciï allò que li aporta de positiu aquesta capacitat sensorial altament sensible, i que pugui realment veure aquesta part positiva com un “do” i treure-li el màxim profit. A algunes persones els pot crear resistència la idea de que ser una persona altament sensible pot tenir coses positives, fins i tot poden sentir-se més identificats amb el desig de no ser PAS. Però dins de la impossibilitat de deixar de ser-ho, la correcta gestió del tret des del moment en el que el descobrim és acceptar el que ens provoca i que potser ens desagrada o voldríem que fos diferents i també donar valor a allò que ens aporta de positiu i que pot ser diferencial amb altres persones. Recordem que al tractar-se d’un tret de personalitat no podem desfer-nos-en i per tant ens acompanyarà la resta de la nostra vida. És per aquest motiu que ja que hi hem de conviure, val la pena poder treballar el tret de personalitat PAS per a poder veure i treure la part positiva.

Algunes d’aquestes característiques positives que pot tenir una persona PAS que ha identificat, acceptat i treballat el tret són:1. Gaudir i apreciar l’art i la bellesa amb més intensitat


La major sensibilitat sensorial, sumat a l’apreciació més acurada dels detalls i que es rebin els estímuls amb més intensitat, fa que sigui possible que les persones PAS puguin apreciar i gaudir la bellesa de l’art, la música, la dansa... amb molta més profunditat i emocionar-se molt més.

2. Gran empatia cap als demés


Les persones amb tret PAS en general són persones amb molta empatia cap als demés, capaços de reconèixer estats emocionals fins i tot subtils en els demés. Aquesta característica, portada en positiu sense deixar-se endur per pensaments negatius que em facin interpretar el que no és, aporta a la persona una gran capacitat per fer sentir còmodes, compreses i estimades a les persones que l’envolten.

3. Anàlisi de la informació en profunditat


El fet de captar la informació sensorial amb molta profunditat, així com realitzar reflexions profundes sobre idees i conceptes, aporta a la persona amb tret PAS la possibilitat de veure moltes més opcions que una persona no-PAS. Això comporta que poden arribar a ser molt resolutives, creatives i ser capaces trobar solucions que s’apartin dels convencionalismes.


4. Capacitat d'esforç, perseverança i bons resultats


L’autoexigència que una persona PAS s’aplica a sí mateixa pot arribar a ser molt alta, fins al punt d’arribar a bloquejar-la. Però si la persona és capaç de trobar els seus propis límits i escoltar i respectar les seves necessitats, aquesta exigència i perfeccionisme cap a sí mateix pot ser un impuls fantàstic per a poder posar-se objectius alts i aconseguir allò que es proposi.


5. Detallistes i bons regaladors


Per últim, les persones altament sensibles, per la seva combinació d’apreciar els detalls i tenir una gran empatia amb la persona que tenen davant, tenen la capacitat de crear situacions increïbles i altament personalitzades per fer sentir bé a l’altre persona. Així mateix, poden fer els millors regals del món, ja que busquen la millor opció per a la persona que estimen, tenint en compte tots els detalls necessaris.


Finalment, com hem comentat, la capacitat de poder apreciar i posar a la pràctica totes aquestes característiques positives implica una correcta gestió del tret de personalitat PAS. En primer lloc caldrà identificar-se amb aquestes característiques, desgranar tots aquells elements que ofereix aquest tret, acceptar allò que ens implica el tret en la nostra vida quotidiana, i treballar aquelles reaccions que poden modificar-se per tal que aquests trets ens siguin més favorables i ens aportin valor al nostre dia a dia.


Espero que us hagi agradat l'article i us animo a veure aquesta part positiva que sens dubte pot fer que ens replantegem el tret PAS com una oportunitat d'aconseguir viure de forma més plena.


I com sempre, si necessiteu més informació o voleu fer un treball individualitzat, contacteu-me i començarem.


Una abraçada


Mireia Masip

Psicòloga Sanitària i Psicoterapeuta Col. 18766

​© 2014 creat per Mireia Masip Viñas Psicòloga Col. 18766 COPC

Tots els drets reservats